Нам без книг ніяк не можна! Читання - ось найкраще вчення! Хто багато читає, той багато знає!

четвер, 7 квітня 2016 р.

10 квітня - визволення Одеси від фашистських загарбників



День освобождения Одессы
К нам приходит ясным вешним днем,
В город юмора, Утесова и песен,
В город, где мы трудимся, живем!

В город, где чарующие звуки
Дарит моря ласковый прибой,
В город, где родились наши внуки,
В город нашей славы боевой!
Иван Рябухин.

   Однією з найбільш визначних подій ХХ століття стала Велика Вітчизняна та Друга Світова війна. В ході цієї найжорстокішої битви цивілізоване людство протистояло гітлерівському фашизму і перемогло його.
   Тяжким горем кривава війна пройшлася Причорномор'ям. В Одеській області немає будинку, до якого б не зазирнула смерть, немає родини, де б не зазнали непоправних втрат.
   Близько 55 тисяч одеситів вступили до народного ополчення та до винищувальних батальйонів. З 5 серпня 1941 року протягом 73 днів радянські війська та населення міста героїчно відбивали наступ фашистських військ. Чорноморський флот забезпечував морське сполучення і прикривав Одесу з моря.
   Захисники міста під Одесою завдали великих втрат четвертій румунській армії - було виведено з ладу понад 160 тисяч бійців ворога, близько 200 літаків, до 100 танків. Населення Одеси мужньо переносило тягар облоги - систематичні нальоти ворожої авіації та артилерійські обстріли, нестачу продовольства, медикаментів. У цих важких умовах жодного дня не припинялася робота фабрик та заводів. 22 грудня 1942 року була заснована медаль "За оборону Одеси", якою нагороджено понад 130 тисяч учасників оборони.
    До 9 квітня 1944 року місто було окуповане ворогом, але боротьба не припинялася. В Одесі та передмісті діяло 6 партизанських загонів та 45 підпільних груп, базою яких в часи окупації були одеські катакомби. 10 квітня 1944 року Радянська Армія, Чорноморський флот при активній підтримці партизанів та підпільників звільнили Одесу від фашистів. Подвиг визволителів неможливо забути: за одну ніч було знищено і захоплено близько 450 танків, 950 гармат різного калібру, 12 тисяч автомашин; ворог залишив на полі бою 27000 солдатів та офіцерів, майже 11 тис. чоловік було узято у полон. Подолавши опір ворога, радянські війська з допомогою партизанів і підпільників визволили Одесу. До ранку 10 квітня над знаменитим будинком оперного зметнувся прапор свободи. Під час окупації в місті загинули 82 тисяч жителів, 78 тисяч людей були вивезені на примусові роботи до Німеччини.
    8 травня 1965 року Одесі присвоєне звання "Місто-герой". 

6 і 7 квітня були проведені зустрічі з учнями ОЗОШ № 110, 4-А, 4-Б, 2- А у бібліотеці-філії №24 присвячених тій даті.




  


ОЗОШ №110, 4-Б клас
   


ОЗОШ №110, 4-А клас






ОЗОШ № 110, 2-А клас

Немає коментарів:

Дописати коментар