Нам без книг ніяк не можна! Читання - ось найкраще вчення! Хто багато читає, той багато знає!

вівторок, 18 січня 2022 р.

Маленькі генії – розумні та винахідливі.

Сьогодні в усьому світі відзначається День дитячих винаходів або, в іншому перекладі, День дітей-винахідників.


     Що об'єднує хутряні навушники, фруктове морозиво на паличці і шрифт Брайля? Усі ці звичні нам речі були винайдені дітьми.

Щорічно більше 500 тисяч дітей та підлітків винаходять різноманітні гаджети та ігри, створюють і модифікують роботів і техніку. Всі дитячі винаходи, без сумніву, роблять наше життя зручнішим і цікавішим. І сьогодні саме той день, коли потрібно порадіти винахідливості юних геніїв, оцінити значність їхніх численних винаходів і заохотити різнобічні дитячі таланти.

З огляду на незаперечні факти дитячої винахідливості, в міжнародному середовищі виникла ідея щорічного проведення Дня дітей-винахідників. Датою цієї календарної події була обрана дата народження президента США Бенджаміна Франкліна – 17 січня. Він народився в неділю, 17 січня 1706 року в Бостоні, штат Массачусетс. Звичайно ж він не відразу став знаменитим американським політичним діячем, дипломатом, енциклопедистом і письменником. З дитинства Бенджамін Франклін був досить винахідливий. Коли йому було 12 років, він придумав собі пристосування для більш швидкого плавання і... винайшов ласти, щоправда, майбутній борець за незалежність Штатів пропонував вдягати їх на руки. Пізніше хлопець ввів позначення електрично заряджених станів “+” і “-“, знайшов докази електричної природи блискавки, й у 1752 році запропонував проект громовідводу. У списку його винаходів – крісло-гойдалка та біфокальні окуляри.

Здатність до оригінального творчого мислення дуже поширена серед дітей, навіть, можна сказати, що взагалі притаманна більшості. У світі існує чимало винаходів і відкритій, авторами яких стали діти. Більшість цих відкритій уже використовуються в нашому повсякденному житті.

Наприклад, Борис Чубін, Одеський школяр у 2017 році створив унікальний навігаційний міні-комп’ютер для незрячих людей iHelp. Пристрій допомагає людям із вадами зору у переміщенні в населених пунктах та між ними. Цей його винахід був представлений у знаменитій Силіконовій долині.

Немає коментарів:

Дописати коментар